Michael Ellenbogen ― Silbenski vremeplov

6.5. 2020

Michael Ellenbogen je sva svoja ljeta proveo na Silbi, sve od 60-ih godina do danas. Ima li boljeg kandidata za autora silbenskog ljetnog vremeplova?

 

60-e

Već prije 58 godina su ljudi iz raznih europskih velegradova putovali na Silbu da uživaju u par divnih ljetnih tjedana. Putovanje od Zadra ili od Rijeke do Silbe trajalo je tada puno više nego danas kad turist sjedne u brzi katamaran s ugodnom klimatizacijom. Davne 1960. godine je vozio parobrod Bakar, izgrađen 1903. u Velikoj Britaniji, punih 12 sati od Rijeke. Sporo je vozio, možda nekih šest nautičkih milja i dimio je tako jako da su se putnici koji su na početku putovanja nosili bijelo odijelo na Silbu iskrcavali s potpuno smeđim!

 

70-e

Brodom Osijek od Jadrolinije se u ovom desetljeću ipak putovalo već brzih četiri sata od Rijeke za Silbu. Na naš divni otok u ovom desetljeću stigla je električna struja. Struja nije samo poboljšavala rasvjetu na otoku nego je omogućila i frižidere, televizore, kao i mašine za pranje rublja itd. Na Silbi su počela nova vremena.

 

80-e

Izgradnja pristaništa za brodove na Žaliću je omogućila pristajanje trajekta Marina, koji je u to doba bio najveći brod što je redovito do 2007. godine pristajao na Silbi. Ali, u ovoj godini po prvi put se moglo putovati i hidrogliserom od Rijeke do Silbe za nevjerojatna dva sata. Kada je puhala bura onda je to vozilo vrlo sporo plutalo po moru jer se nije moglo dići na 'krila'. Za vrijeme bure, svaki je klasični brod bio brži od glisera.

 

90-e

Silba nije više mali, skriveni otok. U 90-ima on nudi svojim gostima više atrakcije nego ikada prije. Proteklog desetljeća postojala je diskoteka u šumici kod omladinskog odmarališta Mirta, a 90-ih centar noćnog života postaje Disco No.1, koji se nalazi nedaleko od župne crkve Porođenja blažene djevice Marije.

 

2000-e

Za vrijeme nevremena na Silbi bi često nestajala struja. Sada struju osigurava jedna mala elektrana, koja je sagrađena 90-ih. Zbog nje se struja može koristiti u svim kućama na Silbi čak i za nevremena. Sve do druge polovice 90-ih veza za korištenje mobitela nije bila sigurna, a sad se može slobodno telefonirati sa svakog mjesta na otoku.

 

2010-e

Sve više i više jahtaša prepoznaje ljepotu otoka Silbe. Luka Mul garantira sigurnost i pri velikom nevremenu, kao i ponudu struje i vode. Većina gostiju koji putuju vlastitim gliserom ili jedrilicom otkrivaju mir i prirodnost prekrasnih uvala poput Porata Sv. Ante.

 

2018. na Silbi ― što ovaj ljubazni otok sve nudi

Prije mnogo godina ponuda hrane i robe za svakodnevnu uporabu bila je ograničena. Sada tri velika dućana nude bogat izbor svih vrsta robe. Gosti znaju cijeniti mogućnost kupnje ribe, dobrih vina i sira. Svaki sladokusac zna da na Silbi može ispuniti svoje želje za zdravom, prirodnom i ukusnom ljetnom prehranom.