Peter Hawlina: DOBRE VIBRACIJE: ZRAČENJA NA SILBI

24.7. 2020

DOBRE VIBRACIJE: ZRAČENJA NA SILBI

Peter Hawlina

 

Za prvomajske praznike je prvi put na Silbu došao Andrej Vehovar. Poslije jedne svoje šetnje, pitao me koliko je stara crkvica na sjevernom dijelu otoka. To je Sv. Ivan, rekao sam mu. Vjerojatno je sagrađena u 15. stoljeću, a možda i ranije. Kod crkve je najjače zračenje, smjesta je kazao.


To je bilo prvi put da mi je netko spomenuo zračenje na Silbi. Samo sam ga upitao je li to zračenje stiglo do njega ili ga je osjetio dok je šetao tamo. Osjetio ga je dok je stajao pred crkvom, i onda ga je izmjerio viskom. Nisam ga htio išta više pitati. Rekao sam samo da mi je u prvim koracima po otoku u ranom pubertetu do svijesti dopro osjećaj da će mi tu biti dobro.

 

O zračenju sam prilično sumnjičav. Vjerujem, da su oko nas ne samo vidljiva i osjetna zračenja koja se da i mjeriti. Možda je sunčevo zračenje najjače, utjecaj mjesečevog već bi bilo teško izmjeriti. Vjerujem samo u mjesečev utjecaj na plimu i oseku.

 

I ja znam da pored zračenja postoji još mnogo drugih fizikalnih pojava. O njima znam jako malo. Nisu to samo zračenja, nego vibracije, valovi, možda čak i podrhtavanja. Najbolje su nam poznati valovi na vodi, malo manje elektromagnetsko zračenje, pa radijski... A danas nam je svima u rukama telefon, a s njim i svi ti valovi koji su potrebni da ovaj neophodni uređaj, a ujedno i igračka,  radi. Rado vjerujem da su zračenja posvuda. Najvjerojatnije bi nam nedostajala, kada ih ne bi bilo. Većina tih zračenja je nevidljiva, a mnoga su i opasna. Čak sva, ako ih je previše.

 

O svemu tome ne znam skoro ništa. Zaboravio sam i ono što su nas učili u školi. Zato najčešće šutim kad netko govori o zračenju, valovima i sličnim pojmovima koji su povezani s energijom. Za ovo zadnje znam samo to da fizika luči kinetičku i potencijalnu energiju koju se može izmjeriti s jedinicama poput džula, wata, možda i volta, kalorija, pa možda čak i erga? Ovamo mogu uključiti i mjerenje valnih duljina od dugih do ultrakratkih, pa i frekvencije. Veliki dio toga mjere različiti instrumenti i naprave. Dodao bih i detektore koji, slično radaru, navodno prepoznaju objekte nevidljive oku nakon refleksije zraka. I još prilično precizan pogled na kostur i unutarnje organe rentgenom, ultrazvukom, magnetskom rezonancom ili s nečim drugim.

 

Kad spominjemo energiju, teško je izbjeći podjelu na pozitivnu i negativnu. Ne vjerujem da fizika poznaje to dijeljenje. Više mi se čini da je ta podjela prisutna u pseudoznanosti koju razumije svaka budala. Obično se ta energija upotrebljava u ne-fizičkim pojavama. To je čovjekov osjećaj. Nekada smo za takve pojave upotrebljavali druge opise. Zato od mene nećete čuti da mi je netko uzeo svu energiju. Ili da netko isijava negativnom energijom. Na primjer, da mi je sa stiskom ruke uzeo svu energiju.

 

Kod ovoga pomislim također na nerazjašnjena ili nedokazana otkrića vodenih tokova ispod površine. Rašlje su valjda već toliko puta pokazale utjecaj i smjer podzemnih vodenih tokova da u to moram vjerovati, iako se uz to osjećam uvrijeđeno ili inferiorno, pošto meni nikad ne pokažu ništa. Isto je i s viskom. Meni mirno visi kao crknuti štakor, dok se drugima počne njihati ili kružiti u različitim smjerovima. Štoviše, dužina njihanja govori im o snazi izmjerenog zračenja.

 

Jesmo li time bliže uvjerenju o snazi molitve? Pa o moći zagovora Sv. Anti, da nam pomogne naći ključeve auta kada se najviše žurimo? Je li stoga potrebno ozbiljno shvatiti svoj horoskop i astrološki znak i s tim unaprijed odlučene sudbine? Treba li ozbiljno primati telekinezu i psihokinezu? 

 

Razlikuje li se to ikako od članaka u novinama ili filmova o misterijama, među kojima mi je najljepši Duh (The Ghost)? Ili se radi samo o poticanju mašte što je tako često u našem društvu? Svejedno ne mogu da ne spomenem moje najsnažnije iskustvo takve vrste. 

 

Silbenska tradicija ima sličnu predaju. O tome sam pisao u blogu pod naslovom Silbenski vragovi. Neću duljiti. Osim, ako me netko ne želi ispraviti ili naučiti nečemu. Mislim da ću prema tim misterijama ostati skeptik. Međutim, ne želim nikome poljuljati njegovu vjeru. 

 

Kad je riječ o otoku Silbi, rekao bih da se tamo osjećam dobro ponajviše zbog poštovanja različitosti, ne zato što me tamo privlače neobjašnjive sile. Silba za mene nije ljepša od drugih mjesta. Svidjela mi se jednostavna razlika. Ali postoji tu još nešto. Silba me je spontano usmjeravala u vlastito razumijevanje mitološke baštine Sredozemlja i također mi je dala osjećaj transcendencije. Zapisao sam ovo zato što se pitam je li još netko čuo ili doživio nešto o transcendenciji (zračenju) na Silbi.